Bruttó és Szaldó elszámolás

Mostanában akinek bármilyen kötődése van a napelemes rendszerekkel sokszor hallhatja a “bruttó” illetve “szaldó” elszámolást.
A két fogalom megértésében próbálunk ezzel a leírással segíteni.

Először is értsük meg, hogyan működik egy napelemes rendszert használó felhasználó és az áramszolgáltató kapcsolata!

Mint tudjuk, egy napelemes rendszer nem termel folyamatosan, minden napszakban áramot. Mivel a működéséhez napfényre van szükség, éjszaka egyáltalán nem termel. Emellett vannak olyan időszakok, mikor van ugyan termelés, de jóval kisebb mértékű. Ilyen esetek például a felhősebb napokon, vagy a téli időszakban fordulnak elő, mikor a Nap állása jelentősen eltér az optimálistól.

A felhasználók többsége azonban az év minden napján, az egész nap folyamán fogyasztanak energiát kisebb, vagy nagyobb mértékben. Gondoljunk csak a hűtőgépek kvázi folyamatos üzemelésére, vagy egyéb háztartási gépek „alvó” állapotára! A felhasználóktól nem elvárható, hogy a napsütéses órák számához igazítsák a villamosenergia-fogyasztásukat.

Ebből eredően a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek abban az esetben, mikor a megtermelt energiát a fogyasztó nem használja el azonnal, visszatáplálják a szolgáltatói hálózatba. Ezt az energiát a szolgáltató továbbítja felhasználva azt egy másik fogyasztási igény kielégítésére. Ugyanakkor abban az esetben, mikor a felhasználó fogyasztása megnő, de a napelemes rendszer az éjszakai órákban ezt nem képes kielégíteni, a szolgáltató biztosítja a felhasználó számára a szükséges energiatöbbletet. Ez alapján a szolgáltató hálózata egy „virtuális akkumulátorként” is elképzelhető, persze ez egy nagyon leegyszerűsített kép.

Így lényegében három eset állhat fenn;

  • az első, amikor a megtermelt áramot azonnal felhasználjuk, így nem vesszük igénybe az szolgáltatói hálózatot,
  • a második, amikor többet termelünk, mint amire adott pillanatban szükségünk van, és ezt a többlet energiát a szolgáltatói hálózatba tápláljuk,
  • a harmadik pedig, amikor nem termel eleget a rendszerünk ahhoz, hogy az aktuális igényünket kielégítse, és a szükséges mennyiséget a szolgáltatótól vesszük vissza.

Nézzük mi a különbség a két fent említett fogalom között.

Szaldós elszámolás:

  •  jelenleg mindenki ebben az elszámolásban részesül. Ennek lényege, hogy a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások egész évben termelnek és fogyasztanak energiát, amit egy oda-vissza mérő (ad-vesz mérő) eszköz folyamatosan számol. A mért fogyasztás az elfogyasztott energiával nő, a vissza termelt energiával csökken. Ezek alapján alapján tehát az éves szinten előállított és elfogyasztott energia különbözetét kell csak az áramszolgáltató felé rendezni.

Ezt az alábbi módon tudjuk egyszerűen kiszámolni: (Éves áram termelés – Éves áram fogyasztás) * Áram ára

Például: az egész évben megtermelt mennyiség 4400 kWh a fogyasztás pedig 4300 kWh akkor ebben az évben 100 kWh kilowattonkénti árát kapjuk meg a szolgáltatótól.
Így lehetőségünk van 0 Ft-os vagy akár olyan éves áramszámla produkálására ahol év végén a szolgáltató fizet nekünk. Az egyetlen többlet költségünket az un. hálózathasználati díj lehet.

Otthonfelújítási program igénybevétele esetén, azok, akik a villamosenergia szolgáltatói szerződést megkötik 2021. június 30-ig, azok a háztartások még szaldós elszámolásban részesülnek, akik ez után az időpontot követően szerződnek le az áram szolgáltatóval már bruttó elszámolásban kerülnek. Azokra, akik támogatás nélkül, önerőből szeretnék megvalósítani napelemes rendszerüket 2024. január 1-jei határidő vonatkozik.

Bruttós elszámolás:

  • Bruttó elszámolás esetén a szolgáltató külön számolja a megtermelt és az elfogyasztott energia mennyiségét. Ennek alapján a fentebb említett árkülönbségből adódóan, még azonos termelés és fogyasztás mellett is fizetnünk kell a szolgáltató felé.

Ezt az alábbi módon tudjuk egyszerűen kiszámolni: Éves áram fogyasztás * Áram ára – Éves áram termelés * Átvételi áram ára

Például: (mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy a szolgáltatók milyen összegért fogják megvenni a túltermelt áramunkat, ezért a könnyű számolás érdekébe tegyük fel, hogy 38 Ft-ért adja a szolgáltató az áramot (áramdíj / kWh + rendszerhasználati díj + ÁFA) míg ő 20 Ft-ért veszi tőlünk vissza)

Megjegyzés: feltételezhetjük, hogy egy átlag felhasználó éves összfogyasztása 40%-a megtermelt és azonnal felhasznált energiából, 60%-a pedig a hálózatra feltáplált majd visszavásárolt energiából áll.

A fenti példánál maradva, ha a fogyasztásunk 4400 kWh, amelyet teljes mértékben fedez a napelemes rendszer energiatermelése, akkor ennek 40%-át, tehát 1760 kWh-t már a megtermelésének pillanatában el is használjuk. Ennek megfelelően ez a mennyiség nem kerül visszatáplálásra a szolgáltatói hálózatba.
A maradék 60%-ot, tehát 2640 kWh energiát előbb visszatáplálunk a hálózatba, majd később vásároljuk meg a szolgáltatótól. A visszatáplálás során a szolgáltató megvásárolja tőlünk 20 Ft/kWh áron, tehát 52.800 Ft-ért, majd felhasználás során mi megvásároljuk a szolgáltatótól 38 Ft/kWh áron, tehát 100.320 Ft-ért. Ennek a különbözete lesz az éves villanyszámlánk ami 100.320 – 52.800 = 47.520 Ft
Ennek alapján, habár a napelemes rendszerünk villamosenergia-termelése kielégítette a háztartásunk energiaigényét, mi mégis 47.520 / 2640 = 18 Ft-ot fizettünk a nem azonnal felhasznált energiáért kWh-ként.

A 2023 december 31. után telepített rendszerek ebben az elszámolásban részesülnek.

Ha szeretné megtudni mekkora rendszerre lenne szüksége próbálja ki ingyenes kalkulátorunkat: